torstai 28. huhtikuuta 2022

Runebergin torttupelti

Nämä Runebergin torttupalat valmistetaan kätevästi uunipellillä. Lapset auttoivat sekä leivonnassa, koristelussa että varsinkin syömisessä. Karvasmantelin käyttö on makukysymys, meillä sitä laitetaan. Ehdottomasti voisin tehdä ensi vuonna uudestaan. 

uunipellillinen

TAIKINA:
100 g piparkakkuja
3½ dl vehnäjauhoja
2 dl mantelirouhetta
2½ tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
225 g voita
2 3/4 dl fariinisokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa
(n. ½ tl karvasmanteliaromia)

KOSTUTUS:
n. 1 dl omenamehua

TÄYTE:
185 g vadelmahilloa

KUORRUTE:
2 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä

Laita piparkakut pakastuspussin sisälle. Painele päältä kaulimella, kunnes piparit ovat rikkoutuneet murskaksi. Yhdistä piparimurska, vehnäjauhot, mantelirouhe, kardemumma ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen joukkoon munat. Sekoita jauhoseosta ja kermaa taikinaan vuorotellen. Halutessasi voit maustaa taikinan karvasmanteliaromilla. Levitä taikina n. 1½ cm:n paksuiseksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille (32x39 cm). Paista 200 asteessa 13-15 min. Voit jatkaa jäähdyttelemättä ohjeessa eteenpäin. Jaa levy veitsellä sopiviksi annospaloiksi. Paina jokaisen palan keskelle kuoppa esim. kaulimen päällä. Näin saat täytettä reilummin. Kostuta pinta mehulla. Kosteutus tasoittuu muutaman tunnin sisällä. Laita vadelmahillo pursotuspussiin ja täytä kolot hillolla. Pursota hilloa reilusti myös leivoksen pinnalle. Voit annostella hillon myös lusikalla. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä, kunnes rakenne on sopivaa pursoteltavaksi. Laita kuorrute pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla tai käytä pursottamiseen pakastuspussia, jonka kulmaan leikkaat aukon. Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota vadelmatäytteen ympärille paksu reunus kuorrutetta ja jatka pursotusta renkaiksi tai muiksi kuvioiksi. 
 

→ Kinuskikissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti