sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Margherita

Elämäni paras pizza on ollut Margherita Roomalaisessa ravintolassa lounasaikaan keskellä kauneinta Huhtikuun lopun kevätpäivää, noin viisi vuotta sitten. Makumuisto tuntuu edelleen suussa. Tässä päästään jo aika lähelle. Astetta parammeksi olisi vielä päässyt käyttämällä buffalo mozzarellaa.
 
Tästä määrästä tulee pizzaa 2-3 hengelle eli 1 ½ pellillistä tai vaikka yksi iso ja toinen pienempi pizza.

PIZZATAIKINA:
500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoa)
3 ½ dl kädenlämpöistä vettä
7 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g (reilu rkl) oliiviöljyä
 
TOMAATTIKASTIKE:
2 tlk kuorittuja tomaatteja
20 g suolaa
20 g oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa
 
PÄÄLLE:
mozzarellaraastetta
(tuoretta basilikaa)
(oliiviöljyä)

PIZZATAIKINA: Ota tilkka vettä erikseen (n. 10 ½) ja sekoita siihen hieno merisuola. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vastan sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella n. 10 min. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Koko prosessi kestää yleensä n. 20 min. Kun taikina on valmis, peitä se kostealla keittiöpyyhkeellä tai sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin 4 h (se voi hyvin kohota pidempäänkin). Muotoile taikinasta eri kokoisia palloja sen perusteella, millaista ja minkäkokoista pizzaa teet. Älä vaivaa enää. Anna kohota kostean liinan alla vielä 2 h (tai pidempään).
 
TOMAATTIKASTIKE: Kaada tomaatit suureen kannelliseen astiaan. Lisää suola ja oliiviöljy. Murskaa käsin tai sauvasekoittimella. Lisää tomaattien joukkoon halkaistut valkosipulinkynnet, joiden vihreät osat on poistettu, sekä runsas kourallinen revittyjä basilikanlehtiä. Älä enää tässä vaiheessa käytä sauvasekoitinta, vaan sekoita ainekset tomaatin joukkoon esim. puukauhalla. Peitä ja anna maustua jääkaapissa ainakin 2-3 tuntia. Jos haluat, voit valmistaa tomaattikastikkeen jo edellisenä päivänä ja jättää sen jääkaappuun maustumaan yön yli. Kun laitat kastiketta pizzan päälle, ota valkosipulinkynnet pois. Kastikkeen on tarkoitus olla suhteellisen nestemäistä, ei siis kokoon keitettyä tai paksua. Mikäli pidät hieman tiiviimmästä tai paksummasta kastikkeesta, voit tekovaiheessa kaataa osan tölkkitomaattien nesteestä pois.
 
Levitä tomaattikastike ja mozzarellaraaste kohonneen taikinan päälle.
 
PAISTAMINEN: Kuumenna uunisi niin kuumaksi kuin mahdollista. Käytä tasalämpöä. Mikäli uunisi lämpenee 300 asteeseen, paista pizzaa aluksi n. 7 min alatasolla ja sen jälkeen n. 3 min ylätasolla tai grillivastuksen alla. Mikäli uunisi lämpenee vain 225 asteeseen, paista pizzaa alatasolla 12-15 min ja sen jälkeen n. 5 min ylätasolla tai grillivastuksen alla. Älä käytä kiertoilmaa, sillä se kuivattaa pizzan. Siirrä pizza paistamisen jälkeen hetkeksi joko uuniritilälle tai puualustalle ja jaa paloiksi esim. saksilla. 
 
Mausta halutessasi basilikanlehdillä ja oliiviöljyllä. 

 
→ Tuominen, Platania, Koski & Kivilahti: Pizze

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti