Olen saanut jo monta vuotta sitten joululahjaksi Pizze-kirjan, joka siis on loistava, paksu opus yksinomaan pizzasta. Nyt viimein aikaa näyttää olevan siihen, että pizzankin kanssa voisi alkaa "hifistelemään". Homma alkoi pikataikinalla, toivottavasti ei mene useampaa vuotta siihen, että päästään hitaan taikinan pariin. Ero aikaisemmin tekemiini pizzapohjiin oli meinaan kuin yöllä ja päivällä. Kannattaa myös ehdottomasti ostaa kaappiin noita 00-jauhoja, huomaat eron kun kokeilet.
Tästä määrästä tulee pizzaa 2-3 hengelle eli 1 ½ pellillistä tai vaikka yksi iso ja toinen pienempi pizza. Valmis taikina painaa n. 1 kg.
500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoa)
3 ½ dl kädenlämpöistä vettä
7 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g (reilu rkl) oliiviöljyä
Ota tilkka vettä erikseen (n. 10 ½) ja sekoita siihen hieno merisuola. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vastan sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella n. 10 min. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Koko prosessi kestää yleensä n. 20 min. Kun taikina on valmis, peitä se kostealla keittiöpyyhkeellä tai sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin 4 h (se voi hyvin kohota pidempäänkin). Muotoile taikinasta eri kokoisia palloja sen perusteella, millaista ja minkäkokoista pizzaa teet. Älä vaivaa enää. Anna kohota kostean liinan alla vielä 2 h (tai pidempään).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti