perjantai 3. maaliskuuta 2023

Maustekakku

Itselle joulupöydän ehdoton leivonnainen on joka vuosi maustekakku. Mummuni aikanaan leipoi niitä aina minulle, joten hyvän maun lisäksi mukaan taitaa sekoittua lapsuuden makumuistoja. Omat maustekakut eivät mitenkään vedä vertoja mummun tekemille, mutta kyllä ne silti aina jo tuoksullaan tekevät joulun. 

200 g voita
5 dl vehnäjauhoja
3 3/4 dl sokeria
1½ tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
2 dl kevytmaitoa
2 munaa

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita jauhot, sokeri, sooda ja mausteet keskenään. Riko munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito ja voisula. Lisää maito-muna-voiseos kuiviin aineksiin. Sekoita tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota iso (2 l) rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista maustekakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 55-60 min. Tarkista kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Älä paista kuivaksi. Anna kakun jäähtyä 15 min vuoassaan ennen kumoamista. Anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen maustekakun pinnalle tomusokeria. Perinteinen maustekakku säilyy jääkaapissa tiiviisti peitettynä ainakin viikon. 
 

→ Maku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti