perjantai 7. helmikuuta 2014

Valko- ja tummasuklaabrowniet

Seurasin yksi päivä pöyristyneenä työpaikan kahvipöytäkeskustelua, jossa työkaverini paljasti, ettei tiennyt mikä on mutakakku tai mikä on brownie. Hän kun aina leipoessaan teki sämpylöitä tai pullia. Kaikki kunnia sämpylöille ja pullille, mutta mietin vielä illalla kotona minkälaisen makuelämyksen työkaverini on menettänyt. Niinpä päätin tätä makumaailmaa laajentaa. Aikani metsästin kokeilunarvoista mutakakkuohjetta sellaista löytämättä. Sitten muistin monta kertaa silmiini ottaneen brownieohjeen, jonka kokeilulle ei vielä ollut sattunut tilaisuutta. 

Browniet on helppo valmistaa, mutta oma uunini, jonka kanssa en vielä puolen vuoden jälkeenkään ole sinut, meinasi taas tehdä tepposet. 15 min kohdalla reunat olivat jo kypsyneet, mutta keskusta oli ehkä aavistuksen liian hyllyvää. Otin leivonnaisen kuitenkin uunista ja huoneenlämmössä reunat tuntuivat kovettuvan jo liikaakin ja ajattelin jo leivoksen joutavan suoraan roskakoriin. Onneksi reunat kuitenkin pehmenivät yöllä jääkaapissa ja keskustakin hyytyi tarpeeksi. Itse jätin myös suklaat todella suuriksi paloiksi ja hyvältä maistuivat niin. 

Mieheltä nämä keräsivät kehuja, mutta se ei ole kovin perso makealle ja oli puolikkaalla palalla tyytyväinen. Työkaverit kehuivat ja useampi kyseli onko ohje jo netissä ja tässä se nyt sitten tulee. Minäkin pidän briwnieista, mutta näiden pohja jäi mielestäni jotenkin hieman öljyiseksi. Se tärkein kehu kuitenkin tuli pullia ja sämpylöitä leipovalta työkaveriltani, vaikka en tiedä sainko häntä leipomaan seuraavalla kerralla jotain aivan muuta. 

12-16 brownieta tai tupla-annoksella uunipellillinen

175 g voita paloiteltuna
2 rkl kaakaojauhetta
300 g (n. 3 ½ dl) hienoasokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
150 g (n. 2 ½ dl) erikoisvehnäjauhoja
1 dl valkoista suklaata rouhittuna
1 dl tummaa suklaata rouhittuna
1 dl saksanpähkinöitä karkeaksi rouhittuna

Voitele ja jauhota n. 25x25 cm:n nelikulmainen vuoka ja laita pohjalle leivinpaperi. (Kakusta tulee tahmea, ja se juuttuu helposti vuokaan.) Sulata voi, kaakaojauhe ja sokeri kattilassa alhaisella lämmöllä. Ota hellalta ja anna jäähtyä. Lisää muut ainekset mutta älä sekoita liikaa. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15-20 min. Kakun pitäisi olla kiinteä reunoilta mutta hieman pehmeä keskeltä. Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista. 


➔ Johan Åkerberg: Suklaakirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti