keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Patonki

Näiden ohje on siinä mielessä nostalginen, että se on ilmestynyt Spar-kauppojen ruokakirjassa, ja siinä puhutaan "sinivalkoisesta öljystä" sekä "sinivalkoisista vehnäjauhoista". Ollappa vielä näin paljon puhtaasti suomalaisia, sinivalkoisia tuotteita ja ollappa pieniä ruokakauppoja isojen perhemarkettien tilalla. 

4 kpl

4 dl vettä
50 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
3/4 dl öljyä
n. 11 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä. Lisää loput vedestä, suola ja öljy. Sekoita osa jauhoista taikinanesteeseen puuhaarukalla vatkaten. Näin taikinaan sitoutuu ilmaa ja se kohoaa hyvin. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikina hyvin. Vaivaa taikinapöydällä kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se 4 osaan. Leivo palaset pitkiksi tangoiksi pellille tai kaaviloi ohueksi levyksi ja kierrä rullalle kääretortun tavoin. Kohota patongit peitettyinä. Viiltele pintaan vinoviiltoja terävällä veitsellä ja paista 225 asteen lämmössä n. 15-20 min. Jos haluat patonkeihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle ½ dl vettä paiston aikana. Samasta syystä jäähdytä leivät peittämättä. 


➔ Tukkukauppojen Oy: Herkuttele leivällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti