Viimeisimmässä Yhteishyvän ruokaliitteessä oli ihanalta kuulostavan punajuuri-lihapadan ohje, jota oli suurena punajuuren ystävänä ensitöikseen testattava. Pata tehdään melkeinpä perinteiseen karjalanpaistityyliin, lisätään vain juurekset. Tiettyjä eroavaisuuksia kuitenkin on.
Itse paistan perinteisen karjalanpaistin korkeassa lämpötilassa, vaikka kaikki ohjeet neuvovatkin hauduttamaan sitä matalalla lämmöllä pitkään. Tässä ohjeessa paistolämpötila on alhainen, mutta niin oli myös ohjeistettu paistoaikakin. 2 tunnin kohdalla naudanpalat jurskahtelivat vielä ikävästi hampaisiin eivätkä juureksetkaan olleet minun makuuni vielä tarpeeksi pehmenneet. Laitoin padan takaisin uuniin ja pidin sitä siellä lopulta yhteensä melkein 4 tuntia, jolloin lihat olivat kunnolla kypsiä ja juurekset kunnolla pehmeitä. Uunissaoloaikaa kannattaa siis pidentää, mutta jos tahtoo juureksiin purutuntumaan, kannattaa ne lisätä vasta puolessa välissä pataan.
Toisekseen lientä oli lopulta aivan liikaa. Senkin suhteen teen seuraavalla kerralla muutoksia ja laitan liemen karjalanpaistityyliin - niin että lihat ja juurekset juuri ja juuri peittyvät. Kehoitan myös lisäämään hieman lisää suolaa ja pippuria.
Pienillä muutoksilla siis kenties saadaan seuraavalla kerralla punajuuren ystävälle oiva lihapata. Ohje alla alkuperäisessä muodossa.
4 annosta
600 g karjalanpaistilihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
3 punajuurta
1 porkkana
pala lanttua
1 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 tl rosmariinia
2 rkl hunajaa
kiehuvaa vettä
Ruskista lihat kahdessa erässä pannulla ja siirrä ne pataan. Kuori ja paloittele sipuli, punajuuret, porkkana ja lanttu. Lisää ne pataan mausteiden kanssa. Sekoita ainekset. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ainekset peittyvät. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 1½-2 tunnin ajan.
➔ Yhteishyvä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti