Tuorepastan teko onnistuu myös ilman pastakonetta, mutta tokihan se helpottaisi asiaa. Taikinan makua voi muunnella esim. pinaattia, tomaattia tai punajuurta jauhojen ja munien joukkoon haarukalla lisäämällä. Voit myös korvata 1/3 vehnäjauhoista ruis- tai spelttijauhoilla.
4 annosta
300 g durumjauhoja tai hienoja vehnäjauhoja
3 munaa
Mittaa jauhot ja siivilöi ne leivonta-alustalle keoksi. Tee keon keskelle kraateri ja riko munat siihen. Nypi jauhoja vähitellen munien joukkoon. Etene keskeltä laidoille päin. Vaivaa taikinapalloa vähintään 10 min, jotta siitä tulee joustavaa, silkkisen sileää ja notkeaa. Pastataikina on valmista, kun sormella painettu kuoppa palautuu nopeasti. Pidä taikinaa kelmulla peitettynä huoneenlämmössä puoli tuntia ennen jatkokäsittelyä. Aloita taikinan työstäminen pastakoneen suurimmalla telavälillä. Etene paksusta levystä vähitellen ohuempaan kaistaleeseen. Jos taikina tuntuu kostealta, käytä jauhoja tarttumisen estämiseksi. Pastakoneen puuttuessa, voit kaulia taikinan ohueksi työpöydällä. Leikkaa ohut levy haluamasi muotoiseksi terävällä veitsellä, taikinapyörällä tai kunnon pizzaleikkurilla. Keitä pasta väljässä vedessä. Käytä suolaa 1 tl litraa kohti. Neljänneskilon tuorepastaerän keittämiseen tarvitaan 3 l vettä. Sekoittele pastaa keittämisen aikana. Puraisemalla on helpoin varmistua siitä, että pastassa on vielä puruvastusta eli se on al dente. Kypsymisaika vaihtelee pastan muodon, laadun, paksuuden ja tuoreuden mukaan. Useimmiten pari min riittää. Kaada kypsä pasta siivilään ja lisää lämmitettyyn tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon kastike ja anna maustua hetken. Tai lisää joukkoon loraus oliiviöljyä maun antajaksi. Jos et käytä kaikkea pastaa kerralla, pakasta se tai kuivata ilmavasti huoneenlämmössä.
➔ Maku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti