Olin kerennyt jo päättää tyttären 10-vee synttäreiden tarjoilut ja sännätä kauppaan, ennen kuin tulin ajatelleeksi, ettei keskellä kauneinta kesää saa kaupasta veriappelsiineja. Loistavaa! Ei muuta kuin korvaamaan puutteet tavallisilla appelsiineilla, joilla kakku onnistui, mutta maku jäi auttamatta liian miedoksi. Veriappelsiinit olisivat varmaan loistavasti tasapainottaneet makeaa marenkikuorrutetta, johon appelsiinit eivät kyenneet. Seuraavalla kerralla voisi ajatella asioita hieman niin kuin loppuun asti.
12 palaa
POHJA:
160 g kaurakeksejä
60 g voita sulatettuna
TÄYTE:
4 liivatelehteä
3 veriappelsiinia
1 dl sokeria
4 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
265 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kuohukermaa
KUORRUTE:
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halkaisija 20 cm). Vuoraa myös vuoan reunat. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos kevyesti vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Erottele keltuaiset valkuaisista. Pese veriappelsiinit huolellisesti ja raasta kuori ohuelti pinnoitettuun kattilaan. Purista joukkoon 1 ½ dl appelsiinimehua. Lisää 3/4 dl sokeria ja kuumenna kiehuvaksi. Vatkaa keltuaiset ja loput sokerista sekä vaniljasokeri kevyesti vaahdoksi. Kaada kuuma appelsiinimehu keltuaisvaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee. Siivilöi seos heti puhtaaseen kulhoon. Liuota joukkoon pehmenneet liivatelehdet. Pehmitä tuorejuusto kulhossa ja vatkaa joukkoon jogurtti. Vaahdota kerma ja jätä odottamaan. Vatkaa appelsiiniseos tuorejuuston ja jogurtin joukkoon. Kääntele viimeisenä joukkoon kerma. Kaada massa pohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä vähintään 5 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Mittaa valkuaiset ja sokerit kuumuutta kestävään, puhtaaseen kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen ja kuumenna seosta kevyesti vatkaten. Vaahto on valmista, kun sen lämpötila on 65 astetta. Voit myös kokeilla seosta hieromalla sitä sormien välissä; sen pitäisi olla selvästi lämmintä ja sokerikiteiden täytyy olla sulaneita. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa huoneenlämpöiseksi. Aseta kakku tarjoilualustalle ja levitä päälle marenki. Paahda marenkia halutessasi kaasupolttimella. Näin siihen saadaan aikaan herkullinen paahtunut maku.
→ Makeaa & suolaista - Liisa Westerbergin parhaat reseptit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti