Kesällä leivoin tarjoilut ystävän tyttären rippijuhliin. Täytekakuksi piti tehdä liukuvärjätty mansikkakakku, minkä teinkin, mutta juhliin kakkua vietäessä tapahtui pahin mahdollinen, ja kakku sortui pohjasta tarjoilukelvottomaksi. Ei siitä sen enempää, mutta pohjan ohje tulevaisuuden varalle talteen.
sokerikakkupohja 28 cm vuokaan
8 munaa
4 dl erikoishienoa sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 1/3 dl perunajauhoja
1 1/3 tl leivinjauhetta
2 ½ tl vaniljasokeria
Käytä pohjan valmistamisessa huoneenlämpöisiä aineksia. Vuoraa irtopohjan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat voilla. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Aloita punnitsemalla munat ja sokeri vatkauskulhoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen omassa kulhossaan. Vatkaa munat ja sokeri todella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot vaahtoon kolmannes kerrallaan pallovispilällä tai nuolijalla varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan. Pudota vuoka n. 10 cm:n korkeudelta pöydälle, jolloin liiat ilmakuplat puhkeavat. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n. 30-45 min tai kunnes se on kypsä. Kokeile kakkua painamalla kevyesti sormella, pinnan pitäisi tuntua joustavalta. Testaa kypsyyttä puutikulla, kun tikkuun ei tartu taikinaa kakku on valmis. Kakku alkaa myös irrota hieman vuoan reunoista sen ollessa kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan muutama min ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.
+
Yleisin tapa laskea kakun riittävyys on kertoa käytettyjen munien määrä kolmella.
Sokerikakkupohjaan saadaan lisämakua maustamalla. Esim. omenatäytteeseen sopii loistavasti kanelilla tai kardemummalla maustettu. Marjatäytteitä korostaa ihanasti vaniljalla tai sitruunan kuorella maustettu pohja.
→ Makeaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti