maanantai 5. syyskuuta 2016

Vaniljakakku

Kakku pitäisi tehdä kahteen samankokoiseen irtopohjavuonaa, mutta koska satun omistamaan vain erikokoisia, tein päällimmäisen osion hiukan pienempään ja yritin kompensoida asiaa laittamalla päällimmäiseen kakkuosaan enemmän kuorrutettu. Kakku kyllä meni vähän vinkuralle. 

Kuorrutteesta: Kirjassa neuvotaan tekemään voikreemikuorrutetta kolminkertainen määrä. Näin tein. Pursottelin ja pursottelin, mutta kuorrutetta jäi silti n. 1/3 yli. Kommentteina kakusta tuli tästä huolimatta "turhan makea", "sokeri iski silmille". Itse kakkuosasta tykättiin kovasti, kuorrutetta oli kaksinkertaisenakin liikaa. Vaikka laitoin kirjan ohjeen mukaan kakun väliin vadelmia makeutta taittamaan. Jos kakkua vielä toiste teen, teen kuorrutteen yksinkertaisena. Kirjoitan alle ohjeen yhteen annokseen voikreemiä, päätä itse missä suhteessa sitä kakkuun laitat. Voikreemin värjäämiseen käytin punaista elintarvikeväriä. 

15-20 hlö

7 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
4 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
225 g huoneenlämpöistä voita
5 dl sokeria
2-3 tl vaniljauutetta
4 kananmunaa
3 dl piimää

VOIKREEMI:
225 g pehmeää voita
5-5 ½ dl tomusokeria (sihdattuna)
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
3-4 rkl maitoa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kaksi halkaisijaltaan 22-26 cm kakkuvuokaa voilla. Leikkaa pohjalle myös sopivan kokoinen leivinpaperin pala. Siivilöi yhteen jauhot, leivinjauhe ja suola. Siirrä syrjään. Vaahdota pehmeä voi kulhossa tasaiseksi. Lisää joukkoon aina vähitellen sokeria kunnes seoksesta tulee vaalea kuohkea vaahto. Lisää vanilja ja sekoita. Lisää kananmunat joukkoon yksi kerrallaan. Laita uusi vasta kun edellinen on sekoittunut joukkoon kunnolla. Lisää kolmasosa kuivista aineista joukkoon ja sekoita. Tämän jälkeen lisää puolet piimästä ja sekoita. Lisää loput jauhoista ja piimästä vuorotellen, mutta jätä jauhot viimeiseksi. Jaa taikina vuokiin. Paista kerroksia 3035 min. Muista, että mitä pienemmällä vuoalla teet, sitä kauemmin paistaminen kestää. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Jäähdytä kakkua vuoissa n. 10 min ja kumoa sitten leivinpaperille. 
VANILJAKREEMI: Vatkaile voita suurehkossa kulhossa muutama min sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää n. 5 dl tomusokeria (muista sihdata!) ja vatkaa hyvin hitaasti, jotta tomusokeri ei ala pöllyämään. Tarvittaessa voit peittää kulhon liinalla. Vatkaa kunnes sokeri on sekoittunut voin joukkoon. Sen jälkeen lisää sähkövatkaimen/yleiskoneen nopeutta. Tässä vaiheessa voit myös lisätä vaniljauutteen/vaniljasokerin ja 3 rkl maitoa. Vatkaa 2-3 min, kunnes voikreemi saavuttaa sopivan kuohkeuden. Mikäli seos tuntuu liian kostealta, lisää loput tomusokerista. Tai jos seos on liian kuiva, lisää 1 rkl (tai enemmän) maitoa. Lopuksi lisää väriaine ja vatkaa, kunnes se on täysin sekoittunut voikreemin joukkoon. Voikreemi on nyt valmis pursotettavaksi tai levitettäväksi. 


➔ Dr. Sugar: Amerikan herkkuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti